W dobie coraz
bardziej skażonego środowiska, panoszących się chorób cywilizacyjnych człowiek
szuka rozwiązań, które w sposób bezpieczny dla jego zdrowia i otoczenia będą
chroniły plony przed chorobami i szkodnikami.
Wiemy o leczniczym i profilaktycznym działaniu ziół na organizm ludzki – tę cechę roślin możemy wykorzystać w walce z patogenami roślinnymi. Nie dość że samodzielnie przygotowane preparaty są skuteczne to jeszcze bezpieczne i tanie w przygotowaniu i proste w zastosowaniu. Do najczęściej wykorzystywanych roślin należą pokrzywa, czosnek, paprocie, skrzyp, żywokost, wrotycz, bylica piołun czy pomidor.
Zbiór i suszenie roślin
Rośliny
zbiera się w czasie suchej, słonecznej
pogody, po obeschnięciu rosy w fazie rozwojowej określonej dla każdej z roślin.
Suszenie przeprowadza się tuż po zbiorze, w miejscu zacienionym i przewiewnym, najlepiej
pod zadaszeniem, powiązane w pęczki lub rozłożone cienkimi warstwami. Grube
łodygi czy korzenie trzeba pokroić, aby wyschły szybciej, dzięki temu zachowają
więcej substancji czynnych. Wysuszone rośliny przechowujemy w suchych i
przewiewnych pomieszczeniach w woreczkach z płótna lub papieru oznaczonych
czytelnymi etykietami.
Przygotowanie preparatu
Preparaty
roślinne przyrządza się z ziela świeżego lub suszonego w określonej proporcji.
Ziele należy rozdrobnić a powstały preparat dodatkowo przecedzić przez podwójną
warstwę gazy lub płótno lniane wyciskając dokładnie płyn znajdujący się w
napęczniałym surowcu.
Stosowanie preparatu
Opryskiwanie
lub podlewanie preparatem należy
powtarzać kilkakrotnie w okresie zagrożenia lub wystąpienia patogenów roślin.
Pod wpływem promieniowania słonecznego preparaty szybciej tracą właściwości
toksyczne, dlatego zabiegi dobrze jest wykonywać po południu (co nie dotyczy
preparatu ze skrzypu polnego). Dodanie do preparatu szarego mydła w ilości
około 100g na 10 litrów
wody zwiększy jego przyczepność.
Rodzaje preparatów
Gnojówka roślinna
1 kilogram
świeżego ziela zalewamy 10 litrami
zimnej wody, najlepiej deszczowej. Naczynie może być drewniane, kamionkowe lub
plastikowe, nie wolno jednak używać naczyń metalowych. Fermentacja ziela
powinna odbywać się w warunkach tlenowych, z tego względu gnojówkę musimy
przynajmniej raz dziennie dokładnie wymieszać. Naczynie z preparatem przykryć
należy siatką, zapobiegającą topieniu się owadów lub nawet małych ssaków, ale
taką, która zapewnia swobodny przepływ powietrza. Podczas fermentacji wydzielać
się będzie nieprzyjemny zapach, który można złagodzić dodając 200-400 g mączki
skalnej. Cały proces fermentacji trwa w zależności od pogody około 2
do 4 tygodni (w wyższej temperaturze przebiega
szybciej) a jego zakończenie można rozpoznać po klarowności preparatu, który
przestaje się pienić. Gnojówki z takich roślin jak pokrzywa, skrzyp polny,
żywokost, mają największe znaczenie w nawożeniu roślin oraz zwalczaniu
niektórych ich patogenów.
Wyciąg roślinny (nastój)
Świeże
lub suszone ziele zalewa się zimną wodą i zostawia na około 12-24 godziny, aż do wytworzenia
lekkiej pianki. Przecedzony wyciąg najlepiej użyć tego samego dnia, gdyż po tym
czasie następuje jego fermentacja - starszy niż jeden dzień wyciąg można
pozostawić do całkowitego przefermentowania.
Wywar (odwar)
Świeże
lub suszone zioła zalewa się zimną wodą na okres 12-24 godzin a po tym czasie gotuje się je na słabym ogniu przez
około 30 minut i pozostawia po
przykryciem do wystygnięcia. Zamknięty w słoiku wywar zachowuje właściwości
przez jakieś 3-4 miesiące, natomiast bez zamknięcia około tygodnia.
Napar
Świeże
lub suszone rośliny zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem jakieś 20-30 minut, aż wystygną. Napar,
podobnie jak wyciąg, musimy wykorzystać jeszcze tego samego dnia.
Plon opryskany preparatem biologicznym może być zbierany już po jednym
dniu, najpóźniej po trzech dniach. Preparaty roślinne nie są szkodliwe, po
takim jednak czasie znika zupełnie ich nieprzyjemny zapach.
Pokrzywa zwyczajna
Zbiór: wiosna (od maja)-lato; zielone części bez korzeni przed
kwitnieniem; zamiast świeżego ziela można użyć 100-200g ziela suszonego.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka nierozcieńczona
|
przyspiesza rozkład materii organicznej
|
polewać wielokrotnie kompost
|
Gnojówka 1:10-20
|
wzmaga wzrost roślin
|
polewać glebę i opryskiwać rośliny w okresie
wegetacji
|
Gnojówka 1:10-20
|
zapobiega chorobom grzybowym i szkodnikom
|
polewać glebę wczesną wiosną po mrozach
|
Gnojówka 1:20
|
chlorozy, mszyce, przędziorki
|
opryskiwać rośliny przed ruszeniem pąków
|
Gnojówka fermentująca 1:50 (4-5 dniowa)
|
mszyce, tarczniki, miseczniki, przędziorki
|
opryskiwać zwłaszcza drzewa owocowe trzykrotnie w
ciągu 10 dni przed tworzeniem się pąków i kwiatów.
|
Wyciąg nierozcieńczony (1kg świeżych lub
200g suchych roślin na 10l wody)
|
mszyce, przędziorki
|
opryskiwać rośliny zapobiegawczo i w czasie pojawu
szkodników
|
Wywar 1:5 (proporcje jak dla wyciągu)
|
chowacze łodygowe, chowacz szczypiorak
|
opryskiwać rośliny wczesną wiosną
|
Napar 1:3 (proporcje jak dla wyciągu)
|
przy zmieszaniu w 1/3 z bylicą piołunem lub wrotyczem
chroni przed pachówką strąkóweczką
|
opryskiwać rośliny co dwa tygodnie przez trzy dni
podczas pojawienia sie owadów
|
Skrzyp polny
Zbiór: przez cały okres wegetacji, najlepiej czerwiec-lipiec,
nadziemne części rośliny bez korzeni, można użyć 200g ziela suszonego.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka 1:5
|
mączniak prawdziwy, choroby wywoływane przez grzyby
glebowe
|
opryskiwać rośliny i glebę przez cały okres wegetacji
co trzy tygodnie przez trzy dni, w czasie słonecznych dni przed południem
|
Gnojówka 1:4
|
wzmacnia rośliny, uzdrawia glebę
|
podlewać rośliny i glebę kilkakrotnie w okresie
wegetacji
|
Gnojówka fermentująca (4-5 dniowa)
|
przędziorki, miseczniki, tarczniki, mszyce
|
opryskiwać rośliny w czasie słonecznych dni przed
południem
|
Wywar 1:5 (proporcje jak dla wyciągu)
|
mieszanina z gliną służy do zaprawiania korzeni
kapusty
|
maczać korzenie kapusty przeciwko kile kapusty w
razie potrzeby
|
Wywar 1:4
|
mączniak prawdziwy i rzekomy, rdze, parch jabłoni, kędzierzawość
liści brzoskwini, zaraza ziemniaczana, septorioza pomidora
|
opryskiwać glebę i rośliny kilkakrotnie co 2-3
tygodnie
|
Wywar 1:3
|
szara pleśń
|
opryskiwać rośliny co trzy tygodnie przez trzy dni
przed południem
|
Wyciąg nierozcieńczony (1kg świeżego lub
200g suchego ziela na 10l wody na 12h)
|
mszyce
|
opryskiwać rośliny w razie potrzeby
|
Wyciąg 1:5
|
wzmacnia rośliny (zobacz wywar 1:4)
|
opryskiwać rośliny kilkakrotnie w okresie wegetacji
|
Napar 1:4
|
uodparnia rośliny na mączniaki, zgnilizny, rdze,
parch, kędzierzawość liści brzoskwini, zarazę ziemniaczaną na pomidorach
|
opryskiwać rośliny i glebę od końca marca do
października co 2 tygodnie, zwłaszcza w wilgotne lata
|
Napar 1:5 (1kg świeżego skrzypu i 0,5kg
wrotyczu lub 200g suszu)
|
zmieszany w 1/3 z naparem z wrotyczu chroni przed
mszycami, misecznikami, tarcznikami
|
opryskiwać rośliny po pojawieniu się szkodników
|
Żywokost lekarski
Zbiór: w maju i czerwcu, na początku kwitnienia całe rośliny
wraz z korzeniami; można użyć 200g ziela suszonego.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka 1:5
|
mszyce
|
opryskiwać rośliny zapobiegawczo i przy porażeniu
|
Gnojówka 1:10
|
pobudza rośliny do wzrostu
|
podlewać glebę i rośliny w okresie wegetacji
|
Gnojówka 1:20
|
pobudza rośliny do wzrostu
|
opryskiwać rośliny w okresie wegetacji
|
Wyciąg nierozcieńczony (1kg świeżego lub
150g suszonego ziela na 10l wody na 48h)
|
stosować przy niedoborze potasu
|
opryskiwać rośliny i glebę w okresie wegetacji
|
Wywar nierozcieńczony (proporcje jak dla
wyciągu)
|
stosować przy niedoborze potasu
|
podlewać glebę w okresie wegetacji
|
Wywar 1:4 (moczyć 10-12h, gotować 1-2h;
przechowywać do miesiaca)
|
mszyce, miodówki, szkodniki kapustnych
|
opryskiwać rośliny w czasie pojawu
|
Wrotycz pospolity
Zbiór: w lipcu-wrześniu zielone części roślin w czasie pełnego
kwitnienia.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka nierozcieńczona
|
mrówki, pędraki
|
podlewać mrowiska i glebę w czasie pojawu
|
Gnojówka 1:15
|
mszyce
|
opryskiwać rośliny w czasie pojawu
|
Wywar 1:5 (500g świeżego lub 75g suchego
ziela na 10l wody na 24h, gotować 20 minut)
|
pchełki, mączlik szklarniowy, opuchlak truskawkowy,
kwieciaki, roztocz truskawkowy, mrówki, mączniak prawdziwy
|
opryskiwać rośliny i glebę zapobiegawczo i przy
porażeniu
|
Napar 1:2 (300g świeżego lub 30g suszu na
10l wody)
|
połyśnica marchwianka, wgryzka szczypiorka,
wciornastki, mszyce (wraz ze skrzypem), pachówka strąkóweczka (wraz z
pokrzywą)
|
opryskiwać rośliny na krótko przed terminem lotu
|
Wyciąg 1:2 (proporcje jak dla naparu)
|
śmietka cebulanka, wgryzka szczypiorka, mszyce,
gąsienice namiotnikowate, bawełnice, gąsienice bielinków, owocówki, rdze
|
opryskiwać rośliny i glebę zapobiegawczo i przy
porażeniu
|
Bylica piołun
Zbiór: w lipcu-sierpniu górne, kwitnące części roślin.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka nierozcieńczona (500g świeżego lub
50g suchego ziela na 10l wody)
|
mrówki
|
polewać mrowiska w czasie pojawu
|
Wyciąg nierozcieńczony (300g świeżych lub
30g suchych roślin na 10l wody)
|
odstrasza gryzonie i ślimaki
|
polewać nory i glebę w czasie pojawienia się
szkodników
|
Wyciąg 1:2
|
owocówka jabłkóweczka i śliwkóweczka, gąsienice
zjadające liście
|
opryskiwać drzewa owocowe na krótko przed wylotem
owocówek i w czasie pojawienia się gąsienic
|
Wywar nierozcieńczony (proporcje jak dla
wyciągu)
|
pchełki, mszyce, szpeciel jeżynowiec
|
opryskiwać młode rośliny zapobiegawczo przeciwko
mszycom i pchełkom 2 razy w tygodniu oraz na początku kwitnienia i po
kwitnieniu przeciwko jeżynowcowi
|
Wywar 1:1
|
liściożerne gąsienice motyli
|
opryskiwać zaatakowane drzewa owocowe w czerwcu i
lipcu
|
Napar 1:3 (proporcje jak dla wyciągu)
|
owocówka jabłkóweczka i śliwkóweczka, śmietka
cebulanka, śmietka kapuściana, połyśnica marchwianka
|
opryskiwać rośliny na krótko przed teriminem lotu
oraz w czasie lotu
|
Cebula jadalna
Zbiór: używać całych cebul i łusek. Preparaty z cebuli można
mieszać z preparatami z czosnku.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka z łusek (20-50g łusek i zielonego
szczypiorku na 1l wody na 4-7 dni)
|
roztocze, zaraza ziemniaczana na pomidorach
|
opryskiwać rośliny zapobiegawczo
|
Wyciąg nierozcieńczony (200g łusek na 10l
wody, zostawić na 3-4 dni)
|
przędziorki, mszyce, miodówki, skoczki
|
opryskiwać rośliny kilkakrotnie
|
Wywar nierozcieńczony (75g cebul lub 500g
łusek na 10l wody)
|
choroby grzybowe, zaraza ziemniaczana, przędziorki,
mszyce
|
opryskiwać rośliny zapobiegawczo
|
Napar nierozcieńczony (proporcje jak dla
wywaru)
|
przędziorki, połyśnica marchwianka
|
opryskiwać rośliny zapobiegawczo i w czasie lotu
muchówek
|
CZOSNEK POSPOLITY
Zbiór: używać ząbków czosnku, liści i/lub łusek. Preparaty z
czosnku można mieszać z preparatami z cebuli.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka nierozcieńczona (75g
ząbków, 500g świeżych lub 200g suchych liści i łusek na 10l wody)
|
połyśnica marchwianka
|
opryskiwać rośliny i glebę w czasie
lotu muchówek
|
Gnojówka 1:10
|
wzmacniająco, przeciwko chorobom
grzybowym
|
zapobiegawczo podlewać glebę wokół
drzew owocowych
|
Wyciąg nierozcieńczony (250g
ząbków na 10l wody zmielić, mieszać, po 15 minutach odcedzić)
|
wielkopąkowiec porzeczkowy
|
opryskiwać krzewy porzeczki czarnej
podczas pękania pąków i tuż po kwitnieniu
|
Wyciąg nierozcieńczony
|
choroby grzybowe, połyśnica
marchwianka, śmietki
|
opryskiwać rośliny zapobiegawczo
wiosną i latem oraz przy porażeniu i w okresie lotu muchówek
|
Wywar nierozcieńczony (200g
ząbków na 10l wody, zmielić, zostawić na 24h, gotować 20 minut)
|
działa podobnie jak wyciąg
|
stosować jak wyciąg
|
Napar nierozcieńczony (proporcje
jak dla gnojówki)
|
choroby grzybowe, połyśnica
marchwianka
|
opryskiwać rośliny zapobiegawczo
kilkakrotnie w okresie lotu muchówek
|
POMIDOR
Zbiór: stosować zdrowe, zielone części rośliny, głównie liście i
usuwane pędy boczne, także niedojrzałe owoce, korzenie.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka 1:10 (150g liści
i pędów na 10l wody)
|
przyspiesza wzrost pomidorów
|
podlewać rośliny kilkakrotnie w
okresie wegetacyjnym
|
Wyciąg nierozcieńczony (150g
liści i pędów na 10l wody na 2h)
|
rolnice, bielinek kapustnik, pachówka
strąkóweczka
|
opryskiwać rośliny w czasie wylotu
motyli
|
Wyciąg z liści (400g liści
zmielić, zalać wodą na 2-3h, przefiltrować i uzupełnić wodą do 10l)
|
mszyce, pluskwiaki różnoskrzydłe,
wciornastki, drobne gąsienice, larwy pilarzowatych
|
opryskiwać rośliny dwukrotnie co
8-10 dni
|
Wywar 1:4 (4kg świeżych
roślin na 10l wody gotować 30 minut, odstawić na 2h)
|
mszyce, przędziorki, młode gąsienice
zwójek i bielinków, tantniś krzyżowiaczek, pchełki, owocówki i mrówki
|
opryskiwać rośliny przy porażeniu
|
Narecznica samcza/Orlica pospolita
Zbiór: zbierać liście paproci do końca czerwca.
Preparat/rozcieńczenie
|
Działanie
|
Stosowanie
|
Gnojówka nierozcieńczona (1kg
świeżej lub 100g suchej orlicy pospolitej na 10l wody)
|
mszyce
|
opryskiwać rośliny, glebę, kompost
wczesną wiosną przy porażeniu
|
Gnojówka 1:10 (z orlicy
pospolitej)
|
ślimaki, wzbogaca kompost w potas
|
podlewać glebę i rośliny w razie
potrzeby
|
Gnojówka nierozcieńczona (1kg
świeżej lub 100g suchej narecznicy samczej na 10l wody)
|
bawełnica korówka, miseczniki,
ślimaki
|
opryskiwać zimą rośliny lub podlewać
glebę i rośliny w razie potrzeby
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz