Ściółki stosuje się głównie dla ograniczenia wzrostu chwastów, ale zapewniają też:
· poprawę warunków wzrostu,
· zmianę mikroklimatu gleby i powietrza wokół roślin (większa wilgotność)
· przyspieszenie zbiorów (np. w warzywach, truskawkach)
· poprawę wielkości i jakości plonów (np. lepsze wybarwienie)
· podniesienie albo obniżenie temperatury gleby,
· zmniejszenie dobowych wahań temperatury i wilgotności gleby,
· ograniczenie parowania wody z gleby,
· zapobiegnie niszczeniu struktury gleby,
· ochronę podłoża przed erozją wodną i wietrzną,
· ograniczenie wypłukiwania z gleby składników pokarmowych, głównie azotu i potasu,
· zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób grzybowych i szkodników,
· ochronę przed zabrudzeniem się w wyniku kontaktu z glebą,
· stymulację rozwoju mikroorganizmów glebowych.
Do ściółkowania można wykorzystać korę i igliwie sosnowe, słomę, suchą trawę i chwasty; kompost, torf, obornik, trociny, wióry i zrębki drzewne, łuski kokosowe, papier i gazety
Plusy i minusy stosowanych ściółek organicznych
+ wzrost aktywności biologicznej gleby,
+ poprawę struktury gleby,
+ zmniejszenie ryzyka erozji gleby,
+ wzbogacenie wierzchniej warstwy gleby w substancję organiczną,
+ zmniejszenie wahań wilgotności gleby,
+ wzbogacenie atmosfery wokół roślin w CO2 (intensywniejsza fotosynteza)
+ mogą być elementem ozdobnym w ogrodzie
- nasilenie chorób,
- wzrost liczebności gryzoni,
- sorpcje biologiczną azotu,
- wzrost kwasowości przy niektórych podłożach,
- małą trwałość materiału,
- potrzebę dużej ilości materiału (koszty).
Rodzaje ściółek
(okres użytkowania) |
Zalety
|
Wady
|
słoma
(uzupełnić w sezonie) |
- łatwo dostępna
- niska cena |
- może zawierać nasiona chwastów i czynniki
- chorobotwórcze wygląd surowy |
sucha trawa i chwasty
(1 sezon) |
- łatwo dostępna
- za darmo - wolno rozkłada się - poprawia właściwości gleby |
- jeśli zbyt grubo ułożona to wiatr przenosi,
- filcuje się pod wpływem wilgoci
- może zawierać nasiona chwastów i powodować infekcje grzybowe
- może zawierać resztki herbicydów |
torf
(1 rok) |
- porowata tekstura
- poprawia pojemność wodną gleb - utrzymuje kwaśny odczyn gleby |
- duży koszt zakupu
|
liście
(1 sezon) |
- zawsze dostępne za darmo
- wolno rozkładają się - poprawiają właściwości gleby |
- jeśli grubo ułożone zbijają się
- rozdrobnione są łatwo roznoszone przez wiatr |
igliwie sosnowe
(1 - 2 lata) |
- atrakcyjny zapach
- poprawia właściwości gleby - wolno rozkłada się - utrzymuje kwaśny odczyn gleby |
- nie zawsze dostępne
- jeśli za grubo ułożone to zbijają się |
trociny, wióry drzewne
(1 - 2 lata) |
- względnie niedrogie
- łatwe w stosowaniu - poprawiają właściwości gleby - wolny rozkład |
- zbyt dużo może uszkadzać rośliny
- na stromiznach zsuwa się |
łuski kokosowe
(1 sezon) |
- poprawa właściwości gleby
- atrakcyjny wygląd, zapach |
- kosztowne
- mogą pleśnieć |
papier, gazety
(1 sezon) |
- materiał łatwo dostępny
- sterylny - zapobiega wschodom chwastów - dodatni wpływ na glebę |
- łatwo przenoszone przez wiatr
- szpecą otoczenie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz