Do zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie roślin należą:
A uprawa gleby -
spulchnianie
A nawożenie
A podlewanie
A zwalczanie chwastów,
chorób i szkodników
A usuwanie chorych,
przekwitłych kwiatów
A ściółkowanie
A cięcie i prześwietlanie –
korygujące i lecznicze
A podwiązywanie roślin
A ochrona przed
przymrozkami
A ochrona przed
poparzeniami słonecznymi
A usuwanie chorych i
porażonych okazów
NAWOŻENIE ROŚLIN
Nawożenie to dostarczanie
roślinom wszystkich składników pokarmowych. Wśród tych składników wyróżnia się
makroelementy i mikroelementy. Pierwsze są konieczne do budowy organizmu,
pobierane są w dużych ilościach (kilka
do kilkaset kg z hektara). Są to: azot, fosfor, potas, magnez, wapń i
siarka. Mikroelementy są roślinom potrzebne do prawidłowego przeprowadzania
procesów biochemicznych, pobierane są w niewielkich ilościach (kilka do
kilkaset gramów z hektara). Należą tu: bor, miedź, cynk, mangan, molibden,
kobalt.
Azot - wpływa na wytwarzanie masy zielonej i zwiększa
zawartość białka w komórkach. Brak objawia się nieregularnym przebarwianiem
liści, ograniczeniem wzrostu a nadmiar słabym kwitnieniem i złym zimowaniem roślin.
Fosfor – niezbędny do
prawidłowego wykształcenia kwiatów, owoców i nasion. Brak to przebarwienia
liści starszych na czerwonawo, nadmiaru nie obserwuje się.
Potas – niezbędny do
gromadzenia cukrów (a tym samym przezimowania) oraz do prawidłowego kwitnienia.
Brak objawia się brązowieniem i zwijaniem starszych liści na zewnątrz, liście
dodatkowo stają się papierowe i przy dotyku szeleszczą, nadmiaru nie obserwuje
się.
Magnez – reguluje procesy
fotosyntezy (składnik chlorofilu). Brak to żółknięcie liści między nerwami.
Wapń – wpływa na sztywność
łodyg oraz na zawartość tłuszczów w komórkach. Brak to skarłowaciałe, żółtawe
młode liście oraz śluz na korzeniach.
Wpływa również na pH gleby. Nieuregulowany odczyn gleby ogranicza również
pobieranie innych składników pokarmowych
i odpowiada za występowanie
chorób fizjologicznych.
Nawozy można podzielić na
naturalne (organiczne) i sztuczne (mineralne).
Do organicznych należą obornik,
gnojówka, gnojowica, komposty, torf, węgiel brunatny, kora drzew, kurzenica i
nawozy zielone. Nawozy mineralne to produkty przemysłu nawozowego, uboczne
produkty przemysłu cementowego oraz kopalin. Rozróżnia się nawozy azotowe,
potasowe, fosforowe, wapniowe, magnezowe, wieloskładnikowe oraz mikronawozy.
Nawozy można mieszać tylko
zgodnie z tabelą mieszania nawozów.
Nawozy można stosować
przedsiewnie, pogłównie (w czasie wzrostu roślin pod korzenie) lub dolistnie
(roztwór nawozów na liście).
ZWALCZANIE CHWASTÓW
Chwasty to rośliny
niepożądane w łanie rośliny uprawnej.
Chwasty konkurują z uprawianymi
roślinami o miejsce, światło, wodę, składniki pokarmowe. Zwiększają pracochłonność
i koszty uprawy, są też żywicielami dla
chorób i szkodników.
Źródłem zachwaszczenia jest:
Ë gleba
Ë materiał siewny
zanieczyszczony
Ë dojrzewające chwasty
Ë nieużytki rolne
Ë nawozy organiczne
Ë błędy agrotechniczne
(niewykonanie podorywki czy przekopania)
Sposoby rozprzestrzeniania się
chwastów:
Ö samosiew czyli
autochoria np. szczawik, niecierpek
Ö przenoszenie przez
wodę czyli hydatochoria np. kaczeniec, turzyce
Ö przenoszenie przez
wiatr czyli anemochoria np. skrzyp, mniszek, łoboda
Ö przenoszenie przez
zwierzęta (zjadane lub na futrze) czyli zoochoria np. jemioła, przytulia
Ö przenoszenie przez
mrówki czyli myrmenochoria np. bratek, glistnik
Metody ochrony roślin przed
chwastami:
aprawidłowe zabiegi agrotechniczne – niektórym roślinom
uprawnym towarzyszą charakterystyczne chwasty np. kąkol tylko w zbożu więc
konieczne jest stosowanie płodozmianu. Prawidłowe przygotowanie gleby przed
siewem lub sadzeniem roślin niszczy nasiona lub kiełkujące chwasty, pozwala
również na usunięcie trwałych części
podziemnych chwastów np. bronowanie przykrywa chwasty, orka zimowa
głęboka przyczynia się do wymarzania nasion, przy nasileniu niektórych chwastów
orkę wykonuje się w nocy bo nasiona chwastów muszą mieć świetlny impuls
konieczny do skiełkowania
azwalczanie mechaniczne
chwastów – spulchnianie, gracowanie, usuwanie ręczne,
szczotkowanie (na wałku sztywne obracające się szczotki, które rozdrabniają chwasty)
szczotkowanie (na wałku sztywne obracające się szczotki, które rozdrabniają chwasty)
a zwalczanie chemiczne
przy pomocy herbicydów
- herbicydy
parzące – działają selektywnie w miejscu styku z rośliną, spływają po
woskowej powierzchni
woskowej powierzchni
-
systemiczne – wnikają do tkanek i rozprowadzają się po
całej roślinie z sokiem
-
doglebowe – tworzą warstwę niszczącą dla chwastów na
powierzchni gleby
awypalanie chwastów – za
pomocą specjalnych miotaczy ognia
a wymrażanie ciekłym
azotem
a porażanie piorunem – na
belkę ciągnika podciągany jest prąd który poraża rośliny
a biologiczne – do
zwalczania używa się mikroorganizmów chorobotwórczych lub
roślinożernych owadów np. rdza na ostrożeniu
roślinożernych owadów np. rdza na ostrożeniu
Chwasty mogą być również
pożyteczne w pewnych wypadkach:
l są wskaźnikami gleb
-
kwasolubne – szczaw, rzodkiew świrzepa
-
wapniolubne – mak, podbiał, ostróżka
-
wilgotne – skrzyp, jaskier
-
azotolubne – tasznik, komosa
l niektóre składniki
pokarmowe mogą być wymywane z gleby a chwasty wyłapują je korzeniami
l allelopatia dodatnia –
wydzielają olejki eteryczne, które mogą odstraszać szkodniki np. czosnek,
aksamitka
aksamitka
l duża liczba chwastów
jest ziołami
ZWALCZANIE CHORÓB
Choroba – to zakłócenie równowagi w czynnościach
życiowych rośliny przez czynnik chorobotwórczy.
Choroby mogą być wywołane przez:
ô czynniki nieinfekcyjne czyli fizjologiczne – wywołane
brakiem lub nadmiarem jakiegoś
składnika pokarmowego lub wody, niesprzyjającą temperaturą lub pH gleby. Nie
rozprzestrzeniają się po plantacji. Objaw chorobowy mija po ustąpieniu przyczyny.
składnika pokarmowego lub wody, niesprzyjającą temperaturą lub pH gleby. Nie
rozprzestrzeniają się po plantacji. Objaw chorobowy mija po ustąpieniu przyczyny.
ô czynniki infekcyjne – takie jak wirusy, bakterie i
grzyby. Choroby infekcyjne rozprzestrzeniają
się po plantacji, objawy są nieodwracalne i występują objawy etiologiczne takie jak zarodnie
grzybów, wysięg bakteryjny.
się po plantacji, objawy są nieodwracalne i występują objawy etiologiczne takie jak zarodnie
grzybów, wysięg bakteryjny.
Wirusy aby przeżyły muszą mieć stały kontakt z żywą rośliną.
Przenoszą się na kolejne rośliny z sokiem komórkowym np. na narzędziach, przez
aparaty gębowe szkodników, przez nasiona i organy podziemne.
Choroby bakteryjne roznoszą się przez krople wody lub przez
owady.
Grzyby rozsiewają się przez strzępki, zarodniki, mogą
zimować na korze, owocach, w opadłych liściach.
METODY ZWALCZANIA SZKODNIKÓW i CHORÓB
Szkodnik to owad który uszkadza naszą roślinę.
- Metody zapobiegawcze
-
kwarantanna – obowiązek zwalczania nakazany przez prawo
-
hodowla odmian odpornych
- Metody bezpośredniego zwalczania
-
mechaniczne – zbieranie i niszczenie szkodników,
stosowanie pułapek i przynęt, zapór oraz wykorzystywanie niskich i wysokich
temperatur
-
agrotechniczne – prawidłowa uprawa gleby, zmianowanie,
nawożenie, zdrowy materiał siewny, prawidłowe techniki siewu i głębokość siewu
-
biologiczne – wykorzystanie owadów drapieżnych i
pasożytów w zwalczaniu szkodników oraz atraktantów (zawierają feromony)
-
chemiczne – wykorzystanie środków ochrony roślin
ŚCIÓŁKOWANIE
Ściółka zabezpiecza glebę przed
wzrostem chwastów, utrzymuje wilgotność i zapobiega odparowaniu wody i
nadmiernemu nagrzewaniu się powierzchni. Może również pełnić funkcję
dekoracyjną. Ściółki mogą być naturalne (kora sosnowa przefermentowana, torf,
ścięta trawa, szyszki, patyki, trociny, liście, słoma, wióry kokosowe) lub
sztuczna (maty jutowe, folia).
OCHRONA PRZED PRZYMROZKAMI
-
hartowanie rozsady
-
obsypywanie roślin ziemią, trocinami
-
okrywanie słomą, stroiszem, kartonami – nigdy folią
-
odymianie
-
stosowanie osłon (folia, włóknina)
-
zraszanie roślin
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW uprawie roślin olbrzymie znaczenie ma jakość wody używanej do podlewania. Powinna być ona możliwie najczystsza. Taką wodę zapewnić może np. studnia z zbiornikiem hydroforowym - https://www.dostudni.pl/zbiorniki-hydroforowe,c2.html. Zastosowanie studni sprawdza się zwłaszcza gdy mamy duży ogród i potrzebujemy sporych ilości wody do nawodnienia roślin.
OdpowiedzUsuńW sumie należy jak najbardziej dbać o swoje plony czy to duże czy małe. Ja także jakiś czas temu czytałam na stronie https://kalendarzrolnikow.pl/7868/rolnictwo-cyfrowe-szansa-na-wzrost-efektywnosci-w-rolnictwie o tym czym jest rolnictwo cyfrowe oraz jaki może to mieć wpływ na samą efektywność.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuńKiedy ktoś chce zostać rolnikiem to właśnie takie rzeczy są nad wyraz ważne. Ja od razu chciałbym także polecić świetny wpis https://otososnowiec.pl/20191021238064/przed-jakimi-chorobami-zboz-chronia-zaprawy-nasienne aby każdy wiedział jak zaprawa nasienna chroni przed chorobami zbóż.
OdpowiedzUsuńCiekawie napisany wpis :)
OdpowiedzUsuńOchrona roślin jest ważna w szczególności zimą. Warto jest więc zwracać na skład każdego produktu. U mnie sprawdzają się środki z chlorkiem cynku.
Poniżej charakterystyka i więcej informacji
https://recynk.pl/chlorek-cynku-roztwor-wodny/
Dbanie o rośliny jest niezbędne.
Bardzo dużo pracy! Chociaż jeśli ktoś to lubi to takie ogrodowe zadania traktuje jak przyjemność i odpoczynek. Trzeba wiedzieć jakie rośliny jak prawidłowo uprawiać, jeśli nawóz to dobrany do konkretnej rośliny. Na https://florovit.pl/hobby/produkty/florovit-nawoz-do-roslin-cebulowych-i-bulwiastych można zobaczyć taki przeznaczony do roślin cebulowych i bulwiastych, na przykład tulipanów których w żadnym ogrodzie nie powinno zabraknąć.
OdpowiedzUsuń